Pandemiyle beraber hasar talepleri düştü, suistimal arttı

Pandemiyle beraber sigorta şirketlerine gelen hasar talepleri sayı olarak azalsa da içlerindeki suistimal teşebbüslerinin oranı yükseliyor.

Ekonomik krizler ve afetler beraberinde suistimal olaylarını artırıyor. Suistimal takibi yapan kurumlar ise uzun süredir alarm modunda. Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Hollandalı yazılım geliştiricisi Friss, hazırladıkları suistimal takip programlarının bulduğu vakalarda son bir haftadır hızlı bir yükseliş olduğunu bildirdi.

Şirketin yöneticilerinden Martino Scheepens’in yaptığı açıklamaya göre ekonomilerin “yeniden açılma” süreçlerinin başlamasıyla beraber şüpheli hasar taleplerinde de büyük bir artış meydana geldi. Sigorta şirketlerine gelen taleplerde düşüş olan dönemde potansiyel suistimal olarak değerlendirilen vakaların sayısı COVID-19 öncesindeki seviyeleri şimdiden geride bıraktı.

TALEPLER DAHA SIKI İNCELENİYOR

Yine de potansiyel sigorta suistimali sayısının artışının arkasındaki nedenlere bakmak konuya ışık tutabilir. Pandemi sonrası dönemde hem iş yapış şekilleri hem de suistimal tanımları değişmeye başladı. Potansiyel olarak işaretlenmiş vakalarının sayısının artması pandemi sonrasında sigortacıların risk algılarının değişmesiyle de yakından ilgili olabilir. Ekonomik çalkantıların olduğu dönemde sigortacılar hasar süreçlerini daha sıkı yönetmeyi tercih ediyor. Bunun yanında daha önce hastalıkların tedavisinde nadir başvurulan uzaktan tedavi süreçleri ve görüntülü tıbbi danışmanlık gibi hizmetler çok daha sık görülüyor. Bu alışılmadık koşullar sigortacıları ihtiyatlı davranmaya itiyor.

Veri analizi hizmeti veren Verisk şirketi de pandemi döneminde suistimal için yeni fırsatlar ortaya çıktığını söyleyerek sektörü suistimal konusunda ekstra dikkatli olmaya çağırmıştı. Şirketin Nisan sonu verilerine göre şüpheli taleplerdeki artış %14 seviyesinde.

BUZ DAĞININ GÖRÜNEN KISMI

ABD Suistimali Durdurma Koalisyonu Başkanı Michael J. Smith’in yaptığı açıklamalar ise endişe verici bir görünüm sunuyor. ABD’de “araba nasıl yakılır” sorusunu Google’da aratanların sayısının Ocak ayından bu yana %125 arttığını söyleyen Smith, “işletme nasıl yakılır” sorusunu aratanların da artış gösterdiğini ifade etti.

Büyük Buhran sırasında tüm branşlardaki suistimal vakalarının artış gösterdiğini hatırlatan Smith, “Buz dağının sadece küçük bir kısmını görüyor olabiliriz” dedi. Smith, sözlerine şöyle devam etti: “Doğal afetlerden sonra suistimalin arttığını görüyoruz. COVID-19 ise hepsinin karışımı gibi. Adeta küresel bir deprem, fırtına ve yangını aynı anda yaşıyoruz.”

Aynı zamanda pandeminin etkisiyle küçülmeye giden şirketlerin suistimal personellerini azalttıklarını ve işlerini yapay zekaya devrettiklerini gördüklerini dile getiren Smith, gelişmemiş yapay zeka sistemlerinin suistimallerin gözden kaçmasına neden olabileceğini vurguladı.

  05454124848